Cerrahi Girişimin Özellikleri

Saç ekimi, verici bir alandan saçlı derinin küçük parçalar halinde alınıp saçsız ya da seyrek bir alana taşınmasıdır. Greftler değişik büyüklüklerde ve şekilde olabilir. Yuvarlak şekilli punch greftler yaklaşık olarak 10-15 saç teli içerir. Daha küçük minigreftler ise 2-4 saç teli içerir. Saç derisini şekillendirmek amacıyla şeritler halinde yerleştirilen slit greftler yaklaşık 10 saç teli içerir. Strip greftler ise daha uzun ve incedir ve yaklaşık 30-40 saç teli içerir.

Genellikle başarılı bir sonuç için cerrahi girişimlerin tekrarlanması gerekebilir ve her seans arasında iyileşme için aylar geçmesi gerekebilir.Tüm saça nakil yapıldığı durumlarda bu iki yıla kadar varan bir süreyi alabilir. Cerrahi girişimin sonucunu saçın rengi ve kalitesi de etkilemektedir. Kalın ve açık renkli saçlarda koyu renkli saçlara göre daha iyi bir sonuç alınmaktadır.Ilk ameliyatta alınan saç kökü sayısı bireye göre değişiklik gösterir fakat yaklaşık olarak 50 tanedir. Minigreft ve mikrogreftlerde bu sayı her kür için 700 e çıkabilir.

Cerrahi öncesinde, verici alandaki saçlar alıcı alana daha kolay yerleştirmek için kısaltılır.

Punch greftlerde doktorunuz özel, tüp benzeri, keskin karbon çeliğinden yapılmış bir alet kullanabilir. Bununla greftleri verici alandan alıp genelde frontal bölgedeki saç çizgisine yerleştirir. Greftlerin diğer tiplerinde ise bir bistüri yardımıyla saçlı alanlardan alınır ve küçük ve ince parçalara bölünür. Greftlerin alındığı sahaya, daha fazla deri gerginliği oluşturmak amacıyla peryodik olarak serum ?salin- enjeksiyonu yapılır. Punch greftlerde verici saha dikişlerle kapatılır. Her punch greft alanı için bir dikiş yeterlidir. Diğer greft tiplerinde ise ince bir iz kalabilir. Dikişler çevrelerindeki saçlarla gizlenebilir.

Saç derisinin sağlıklı şekilde beslenmesini sağlamak için ilk seferinde greftler bir inç in 1/8 i kadar aralıklarla yerleştirilir. Daha sonraki aşamalarda bu aradaki alanlar doldurulur. Doktorunuz verici alanın zarar görmemesi için greftleri alırken büyük bir titizlikle alır ve yerleştirirken de saçların doğal büyüme yönüne uygun olarak yerleştirir.

Greftleme işlemi tamamlandıktan sonra saç derisi temizlenir ve temiz gaz örtülerle örtülür. Bir ya da iki gün süreyle basınçlı bir bandaj kullanılabilir.Bazı doktorlar ise bandaj kullanmadan hastalarını taburcu edebilir.

Doku genişletilmesi ise plastik cerrahların bu konuda uzman oldukları bir alandır ve özellikle yanıklarda ve saçlı deride önemli miktarda doku kaybı olan durumlarda rekonstrüktif amaçla kullanılmaktadır. Bu tekniğin kullanılmasıyla, göreceli olarak kısa bir zamanda oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.

Bu teknikte doku genişletici olarak adlandırılan balon benzeri bir madde, saçsız alanlara komşu olan saçlı bir alana cilt altına yerleştirilmekte ve düzenli aralıklarla tuzlu su içeren bir serumla şişirilmektedir. Bu da saçlı alanın büyüyüp genişlemesine ve yeni saç oluşumuna yol açmaktadır.

Genelde ilk ameliyattan yaklaşık olarak iki ay sonra yeterli doku genişlemesi olmakta ve ikinci bir ameliyatla bu balon çıkartılarak genişleyen saçlı deri saçsız alana ilerletilmektedir.

Flep cerrahisi: Flep cerrahisi 20 yılı aşkın bir zamandır başarıyla uygulanmaktadır.Bu yöntemle çok kısa bir süre içinde saçsız alanlar saçlı deriyle kapatılmaktadır. Fleplerin genişliği ve yerleştirilmesi hastanın ihtiyacına ve isteklerine göre belirlenir. Bir flep 350 ya da daha fazla punch grefte eşdeğer saç taşımaktadır.

Bu teknikte saçsız olan alandan bir parça çıkartılır ve saçlı deri taşıyan alan çıkartılan alanın yerine doğru ilerletilir. Sonuçta oluşan iz çevredeki saçlarla gizlenebilir.

Son yıllarda flep cerrahisi doku genişletilmesi ya da saçlı derinin küçültülmesi teknikleriyle kombine edilerek oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Böylece hem daha fazla saçlı deri elde edilmekte hem de daha doğal bir saç çizgisi oluşturulmaktadır.

Saçlı derinin küçültülmesi:Bu teknik bazen bir ilerletme flebi gibi de isimlendirilir.Çünkü saçlı deride çıkartılan kısma, çevredeki saçlı deri ilerletilerek kapatılmaktadır. Bu teknik özellikle tepedeki ve arka taraflardaki saç kayıplarında uygundur. Frontal saç çizgisinin oluşturulmasında faydalı değildir. Kafa derisine lokal anestezi yapıldıktan sonra saçsız derinin bir kısmı çıkartılır. Çıkartılan parçanın büyüklüğü ve şekli hastanın beklentisine göre değişir. Eğer büyük bir parça çıkartılması gerekiyorsa ters Y şeklinde bir insizyon tercih edilir. Çıkartılan parçanın biçimi U şeklinde, oval şekilli veya diğer şekillerde olabilir.

Çıkartılan parçanın yerini kapatmak için çevredeki saçlı doku gevşetilir ve ilerletilerek dikişlerle kapatılır. Bu esnada o noktada bir gerginlik ve bir miktar ağrı hissedebilirsiniz.