Aromaterapi

Aromaterapi, fiziksel sağlığı devam ettirmek için bitkilerden elde edilmiş uçucu yağlarla yapılan doğal tedavi yöntemidir. Oda sıcaklığında buharlaşan uçucu yağlara eterik yağ yahut esans da denilmektedir.Aromaterapi sırasında kullanılacak uçucu yağlar tıbbi özellikleri göz önünde bulundurularak itina ile seçilir. Bu yağlar cilt tarafından emilerek yahut soluma yolu ile kan dolaşımına karışarak farmakolojik etki gösterirler. Her cilt tipine uygun bitkisel yağ ile kendi kremlerinizi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Temizleme sütü yahut kreminize damlatacağınız size özel aromatik yağ ile hazırladığınız karışımı sabah ve akşam kullanabilirsiniz. İnsanoğlu ezelden beri bitkilerin, otların, çiçeklerin kısacası doğanın özünde yer alan kokuları toplamak ve hapsetmek istemiştir. Koku, insan kimyasını etkileyen son derece sihirli bir güçtür.

Her cilt tipine uygun değişik aromatik yağlar mevcuttur. Çoğunlukla;

  • Normal ciltlere sandal ağacı, lavanta, gül
  • Karma ciltlere sardunya ve lavanta
  • Kuru ciltlere sardunya, gül, ylang ylang ve sarı papatya
  • Çok hassas ciltler için de yasemin, gül ve sarı papatya yağları kullanılmaktadır.

Bitkilerden elde edilen uçucu yağlardaki bitkisel enerji; masaj, buğu yahut banyo esnasında kullanılmaktadır.

Aromaterapik de denilen uçucu yağların doğuşu ve kullanılışı neredeyse 5000 yıl öncesine dayanıyor. Bunu, arkeologların Mezopotamya’da buldukları 5000 yıllık destilasyon (damıtma) cihazından anlamak mümkün. Bitkilerin ruhu diyebileceğimiz aromatik yağlar; bitkilerden, köklerden, çiçeklerden, yapraklardan, ağaç kabuklarından, meyve kabuklarından damlacıklar şeklinde elde ediliyor.İnsanoğlu gitgide daha naturel olana meyletmeye başladı. Kimyasal içerikten uzak, organik ve alternatif ürünlerle sarmalanmış bir hayat tarzı, çağ atlayarak geri geldi. Doğal yağlarla yapılan tedaviler de böylelikle yeniden popüler oldu.

Aromaterapi yöntemindeki en belirgin özellik, vücudu bir bütün şeklinde iyileştirmesidir.Aromaterapide kullanılan yağ adedi ortalama olarak 46’dır. Gün ışığından etkilenmemeleri için koyu renk şişelerde muhafaza edilen konsantre haldeki yağlar; badem yağı, avokado yağı, zeytinyağı, buğday özü yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi yağlarla birlikte kullanılır. Bitkisel yağlar yoğun olduğu için cilt üzerine doğrudan temas ettirilmesi tahriş edici etki sağlayabilmektedir. Bu sebeple dilüe edilmeleri, yani diğer bazı yağlarla inceltilerek yumuşatılmaları gerekir.

Aromaterapi Nasıl Yapılır

  • Banyo yaparken banyo suyunuzun içine 10-15 damla yağ damlatabilirsiniz. Bu tür yağlar suda zor çözünürler bu yüzden iyice karıştırın ve yağların suda erimeden cildinize doğrudan temasını engelleyin. Bitkisel yağları gözlerinizle de temas ettirmeyin.
  • Aromaterapi sabunlarını hemen her gün kullanabilirsiniz. Kullandığınız sabun sıvı nitelikteyse 100 gram sıvı sabuna ortalama 20 damla uçucu yağ karıştırın ve kullanımdan evvel iyice çalkalayın.
  • Masaj yağı veya losyon şeklinde kullanım da oldukça yaygın bir kullanım şeklidir. Yaklaşık 30 gram jojoba, zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi taşıyıcı yağa, 15 damla yasemin, lavanta, papatya gibi bitkisel yağ karıştırarak masaj şeklinde cilde uygulayabilirsiniz.
  • Koku da aromatik yağların bir başka özelliğidir. Taşıyıcı yağlarla karıştırılmış bitkisel yağları kulak arkaları, boyun, dirsek ve bilek içleri, diz gibi bölgelerinize birer damla şeklinde uygulayarak parfüm gibi kullanabilirsiniz.
  • Saç fırçanıza 3-4 damla bitkisel yağ damlatarak saçlarınızı tarayabilirsiniz.
  • 30 gram şampuan içine 12 damla kadar bitkisel yağ karıştırarak saç diplerinize masaj yapabilirsiniz.
  • Krem kabınıza karıştırarak da kullanabileceğiniz aromatik yağlar hem cildinizi nemlendirir hem de mis gibi kokmanızı sağlar. 30 gram yüz kremine 8 damla bitkisel yağ karıştırarak kullanabilirsiniz.
  • Kompres de farklı bir aromatik yağ kullanma yöntemidir. 1 kase sıcak suyun içine 5 damla bitkisel yağ ilave ederek karıştırın ve temiz bir bezi karışımın içinde ıslatarak vücudunuza sararak uygulayın.
  • Aromatik yağlardan otomobilleriniz ve evleriniz de nasibini alabilir. 50 gram suyun içine 15 damla bitkisel yağ karıştırın ve boş bir sprey kutusuna doldurduğunuz karışımı otomobil içine ve odalarınıza püskürtün. Kötü kokuları doğal şekilde yok etmenin en güzel yolu budur.
  • Sifon suyuna karıştıracağınız 2-3 damla bitkisel yağ etkili bir tuvalet kokusu olacaktır.
  • Aromaterapi mumları odanıza hoş bir koku verir.
  • Mumlarınıza yahut aromaterapi kasesi içine damlattığınız bitkisel yağlar buharlaştığında ortamdaki kötü kokuları adeta emerek havayı değiştirecektir.
  • Aromaterapi taşları üzerine damlatılan bitkisel yağlar odanıza hoş kokular armağan eder.

Aromaterapi Yağları

Hangi yağlarla aromaterapi yapılıyor, aromaterapi yağları nelerdir, sıklıkla hangileri kullanılıyor?

Envai çeşit aromaterapi yağı var ve hepsinin görev dağılımı ve etki alanları farklı..

Bergamot, okaliptüs, öküzgözü, buhur-günlük ağacı, yasemin, sardunya, aloe vera, mercanköşk, biberiye, neroli, defne, çay ağacı yağı gibiaromaterapi yağları ile fiziksel ve ruhsal şikayetlerin üstesinden gelinebilmektedir.

Ancak bu yağlar varisli bölgelerde, açık yaralarda, ateşli hastalıklarda, eklem ve deri iltihaplarında, kanser şüphesi gibi durumlarda ve operasyonlardan sonra ilk 6 ay içinde yapılmamalıdır.

Aromaterapide kullanılan diğer önemli ve çok bilinen yağları ise şöyle sıralayabiliriz:

Lavanta, bergamot, papatya, portakal yağı, rezene, yasemin yağı, ardıç, karanfil yağı, biberiye, gül, nane, okaliptüs, portakal, limon, sedir, adaçayı, defne, havuç yağı, çam, melisa, Hindistan cevizi, sarımsak, kayısı, menekşe, greyfurt ve ıtır..

Aromaterapi yağları nereden alınırdiyorsanız, esansiyel yağlar satan özel butik dükkanlardan, internet kanalıyla online sitelerden ve seçkin aktarlardan temin edilebilir.

Aromaterapi Faydaları

Esansiyel yağlar koklama hissi yoluyla beyin ve tüm sistemleri uyararak hem fiziksel hem de psikolojik faydalar sağlar. Ağrı kesici, mikrop kırıcı, iltihap önleyici, damar büzücü, spazm çözücü, yatıştırıcı, idrar söktürücü etkiler gösterirler. Bunun dışında cilt rahatsızlıkları, regl düzensizlikleri ve ağrıları, stresle ilgili durumlar, dolaşım sorunları, solunum yolu enfeksiyonları, yaralar, mide ve bağırsak problemleri ve duygu durum bozuklukları gibi şikayetleri tedavi etme yolunda hatırı sayılır etkileri vardır. Bu yağlar, aromaterapi seansı sırasında masaj yoluyla vücut tarafından emilip, içeriye nüfuz eder ve organlara ulaşır. Absorbe olması, yani emilmesi 20 dakika ila 2 saat arasında bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Aromaterapi işleminden ve elbette yağlardan maksimum etkiyi alabilmek için uzmanlar tarafından masajdan hemen sonra duş alınmaması gerektiği söylenmektedir.